Ciorba de salata ( zamă de șălate)

40 min

Mediu

Voi ziceti primavara, eu zic ciorba de salata. In fiecare primavara ciorba asta e pe repeat la noi saptamana de saptamana. Pur si simplu o adoram. Daca nu ati mai incercat asa ceva pana acuma si vi se pare putin cam ciudata, va cer sa ii dati o sansa. O sa va indragostiti de ea. Nu de alta dar daca ii place pana si lui Victor, cel certat cu toate ciorbele, atunci inseamna ca intr-adevar e buna.

Varianta traditionala se face ori cu zdrente de ou ori cu omleta, insa mie imi place fara ou. De asemenea, o sa vedeti ca in majoritatea retetelor, ciorba se face doar cu apa sau cu apa si lapte dar acum cativa ani, o doamna de la piata m-a invatat sa o fac cu zer. Si va spun cu mana pe inima ca e game changing. Gustul este absolut genial. Zer puteti gasi in piete de la micii producatori de lactate.

Asadar, fara alte formalitati, va prezint reteta pentru vedeta acestui sezon in Ardeal.

Recenzii

Ingrediente

Adjust Servings
2 salate potrivite
2-3legaturi leurda sau 2-3 leg usturoi verde
2-3 legaturi ceapa verde
200g bacon
2l zer + 0.5l apa
200g smantana grasa
1lgt cu vf boia
1lg ulei
patrunjel si marar
zeama de lamaie sau otet pentru acrit

Pași

1.
Toarna zerul si apa intr-o oala si pune-l la incalzit pe foc mic. Important e sa ajunga fierbinte dar sa nu fiarba..
Mark as complete
2.
Taie baconul fasii subtiri si prajeste-l intr-o lg de ulei, pe foc mediu, intr-o ala de 5 l. Intre timp taie ceapa verde (atat partea alba cat si cea verde) si pune-o la calit peste baconul prajit. Las-o pe foc pana se inmoaie. Adauga boiaua si mai caleste totul putin pentru 30 sec.
Frunzele se salata si leurda spala-le bine si taiele fasii. Punele in oala si laasa-le la inabusit sa scada. Dupa ce s-au inabusit si au scazut in volum, adauga zerul fierbinte in oala de ciorba. Potriveste cu sare.
Mark as complete
3.
Intr-un bol amesteca smantana cu verdeata si toarna peste ea cate un polonic de zeama fierbinte amestecand mereu. Repeta asta pana amestecul de smantana e fierbinte. Toarna totul inapoi in oala cu ciorba.
Mark as complete
4.
Si gata! Nu mai ramane decat sa acresti ciorba cu otet sau zeama de lamaie in functie de preferinte. Saru’mana pentru masa!
Mark as complete

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *